O πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός της επαρχίας Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας

 214 χιλιόμετρα από την Αθήνα και έπειτα από ένα ταξίδι 2 και κάτι ωρών, φτάνει κανείς στην Ζάτουνα.

Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στη νότια πλαγιά του βουνού Γούπατο και σε υψόμετρο 1.050 μέτρων περίπου, η Ζάτουνας βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένου δρόμου δυτικά της Δημητσάνας και στην αντίπερα “όχθη” του φαραγγιού του Λούσιου ποταμού. Άλλωστε το όνομά της μαρτυρά και τη θέση της, μιας και στα Σλάβικα σημαίνει «το χωριό πέρα από το ποτάμι».

Η θέση της Ζάτουνας κοντά στην κορυφή της εξασφαλίζει αφ’ ενός μεν θαυμάσια θέα προς τη Δημητσάνα, το φαράγγι του Λούσιου και τη κοιλάδα της Μεγαλόπολης, αφ’ ετέρου δε την καθιστά οχυρό. Λίγο πιό πάνω από το υψηλότερο σημείο του οικισμού βρίσκεται και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία , από το οποίο έχει κανείς πανοραμική θέα σε ολόκληρη την περιοχή.

Φτάνοντας κανείς στη Ζάτουνα αντικρίζει στην είσοδό της της Παναγία Ελοβίτισσα, εκκλησία χτισμένη το 1853 και το ΔΣ (1919). Μεταξύ άλλων, ένας πελώριος πλάτανος διακοσμεί την πλακόστρωτη αυτή πλατεία που σχηματίζεται, όπου και λαμβάνει χώρα το πανηγύρι τον δεκαπενταύγουστο.

Προχωρώντας συναντάμε το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και λίγα μέτρα πιο πέρα το καμπαναριό της παλαιάς εκκλησίας του αγίου αυτού χτισμένο το 1843.

Ο οικισμός, ο οποίος χωρίζεται στα δύο από τον κεντρικό δρόμο του χωριού, ακολουθεί την γορτυνιακή αρχιτεκτονική παράδοση και είναι ενταγμένος αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον, αφήνοντας μέρος της φύσης να εισχωρήσει ανάμεσα στα σπίτια. Το τοπίο συμπληρώνεται από τα μικρότερα εκκλησάκια και προσκυνητάρια που υπάρχουν εντός, αλλά και εκτός του οικισμού. Αγία ΕλεούσαΆγιος ΧαράλαμποςΆγιος Ιωάννης κ.α.

Ένα κυρίαρχο συστατικό που κάνει τη Ζάτουνα ξεχωριστή, είναι το άφθονο τρεχούμενο νερό! Διάσπαρτες πηγές και “βρύσες” όπως η βρύση των Κολοκοτρωναίωντο Νερούλιη Πάνω βρύσηο Πύργος και η Πέρα βρύση φέρνουν στο νου μια εικόνα από την ονειρεμένη Αρκαδία!

Ο δρόμος από τη Ζάτουνα ακολουθώντας το ορεινό ανάγλυφο, περνά από τα χωριά ΜελισσόπετραΑράχοβα και Ράφτη και κατευθύνεται προς τα χωριά της Ηραίας.

Στην έξοδο του χωριού υπάρχει διακλάδωση προς το χωριό Βλόγγος, μπαλκόνι της Πελοποννήσου όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς, ενώ μετά το διάσελο μια δεύτερη διακλάδωση οδηγεί προς το χωριό Μάρκου και τη ξακουστή Μονή Φιλοσόφου με το κρυφό σχολείο.

 

Χαμηλότερα ένας άλλος δρόμος οδηγεί στα χωριά Παναγιά και Ριζοσπηλιά.

 

Η Ιστορία

 

Αγωνιστές του 1821

Αναστασόπουλος Αναστ. Αντώνιος

Ήταν οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, γιός του φημισμένου χρυσοχόου επί Τουρκοκρατίας, του Ανέστη Αναστασόπουλου. Πολέμησε μαζί με τον Γιατράκο, σαν οπλαρχηγός και έπεσε ηρωϊκά μαχόμενος σε ηλικία 25 ετών στα Δερβενάκια.

Αναστασόπουλος Μιχαήλ

Αγωνιστής του 1821. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κατά των Τούρκων στην Πελοπόννησο, κάτω από τις διαταγές των Δημήτρη Πλαπούτα και Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Αναστασόπουλος Νικόλαος

Αδελφός του Μιχάλη Αναστασόπουλου. Πολέμησε γενναία μαζί με τον αδελφό του σαν σημαιοφόρος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Καραχάλιος Νίκος

Σημαιοφόρος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Σταϊκόπουλος Στάικος

Ο δαφνοστεφανωμένος ήρωας του 1821 Στάικος Σταϊκόπουλος, “ο φουντοθειάφης” όπως τον αποκαλούσε η ηρωϊκή Μπουμπουλίνα, γεννήθηκε στη Ζάτουνα το 1801. Μαζί με τον πατέρα του και τα αδέλφια του Αθανάσιο και Κωνσταντή, εμπορεύονταν και επεξεργάζονταν δέρματα.

Το 1818 μεταβαίνει στην Ύδρα, όπου και εκεί ασκεί το ίδιο επάγγελμα. Από τον Δημητσανίτη Νικόλαο Σπηλιωτόπουλο μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία και στη μονή Μπίκου από τον ηγούμενό της Παχούμιο, ορκίστηκε να μάχεται υπέρ Πίστεως και Πατρίδας πλημμυρισμένος από δέος για τον ιερό σκοπό. Έτσι, ονομάστηκε “Βλάμης”, αφιερωμένος και “Συστημένος”, που πάει να πει στρατιωτικό μέλος, γνώστης του μυστικού σκοπού, έτοιμος για κάθε προσταγή, όταν θα δοθεί το σύνθημα της μεγάλης εξέγερσης του γένους. Μαζί με τον Σπηλιωτόπουλο, το 1821 έφθασε από την Ύδρα στο Άργος φέρνοντας μαζί του αρκετά πολεμοφόδια καθώς και διάφορα άλλα αναγκαία για την Επανάσταση που μόλις άρχιζε. Στο Άργος, έκανε το πρώτο δικό του Στρατιωτικό Σώμα από συμπατριώτες του Ζατουνίτες, εφοδιάζοντάς τους πρώτα με ρόπαλα, με σούβλες και καλάμια, μέχρι που έλαβε όπλα από τις πρώτες μάχες του με τον κατακτητή πολιορκώντας τον. Μαζί του είχε τους Ζατουνίτες Γεώργιο Αντωνόπουλο (έμπιστος και γραμματικός του), τον Β. Βερροιόπουλο, τον Πάϊκο Δημητρόπουλο, τον Ηλία Ηλιόπουλο, τον Ρέγγο, τον Νικήτα Κάζαγκλη, τον Γεώργιο Λαγάνη, τον Γιώργο Μητρόπουλο, τον αδελφό του Θανάση και τα ανίψια του Άγγελο (γιό του Θανάση), και Γιωργάκη (γιό της αδελφής του Κωνσταντίνας), τον οποίο έβαλε μπαϊρακτάρη του (σημαιοφόρο).

Στο Άργος, μαζί με τον Σπηλιωτόπουλο και άλλους συμπατριώτες του, ίδρυσαν την “Καγκελαρία”, μια μορφή διοίκησης που έλαβε μέτρα για την πολιορκία του Ναυπλίου. Οι μέρες κυλούσανε και ο Σταϊκούλης, όπως τον αποκαλούσαν όλοι λόγω του μικρού του αναστήματος, με το αυστηρά πειθαρχημένο σώμα του, έτρεχε σε όλα τα πεδία των μαχών από τον Αχλαδόκαμπο και το Παρθένι μέχρι την Τριπολιτσά, πότε δίπλα στον Κολοκοτρώνη και πότε μόνος του, γεμίζοντας τα στήθια του πληγές αντί για παράσημα. Σε όλη την διάρκεια του Αγώνα, ήταν ο εμψυχωτής των δειλών αλλά και ο φροντιστής των στρατιωτών και του λαού, εξασφαλίζοντας τις τροφές τους. Η απελευθέρωση όμως του Ναυπλίου, αποτελούσε για τον Στάϊκο κορυφαίο σκοπό.

Την παραμονή του Αγίου Ανδρέα στις 29 Νοεμβρίου του 1822, η νύχτα ήταν ασέληνη και ο θεός έριχνε ασταμάτητα. Οι Τούρκοι είχαν κατέβει από το Παλαμήδι στο Ναύπλιο για να συσκεφθούν μετά από δίχρονη πολιορκία, για την απάντηση που θα έδιναν στην επιστολή του Γέρου του Μοριά, για να φύγουν ελεύθεροι και να σωθούν. Ο Στάϊκος που βρισκόταν στην Άρια, δεν έχασε την ευκαιρία. Στήνοντας σκάλες στα βράχια του άπαρτου Κάστρου του Παλαμηδίου, άρχισε το ανέβασμα ύψους 216 μέτρων. Πρώτος φθάνει στη “Γιουρούς Τάπια” ο Μοσχονησιώτης μαζί με τον Θανάση Σταϊκόπουλο. Μαζί τους ο Αγιορίτης καλόγερος Παφούντιος, ο Αργίτης Βιολιστής Πορτοκάλης και άλλα παλικάρια. Το κάστρο πάρθηκε εκείνη τη νύχτα. Και ήταν το κάστρο αυτό από τα πιο τρανά της ανατολικής Μεσογείου. Η φήμη του Πορθητή Σταϊκούλη φτερούγισε παντού. Η προσωρινή διοίκηση, τιμώντας τον για τα κατορθώματά του, τον προβίβασε από Χιλίαρχο, στον ανώτερο βαθμό του Στρατηγού. Ήταν κάτι που πολλούς πείραξε και ενόχλησε. Ο ίδιος ούτε σπίτι δεν δέχθηκε να πάρει από τα τόσα που άδειασαν τότε, από τη φυγή των Τούρκων.

Τον Απρίλιο του 1823 έλαβε μέρος στην Β΄ Εθνική Συνέλευση του Άστρους, όπου και υπέγραψε την καταληκτήρια διακήρυξη με το νέο του αξίωμα: Στρατηγός Στάϊκος Σταϊκόπουλος. Λίγο αργότερα, με διαταγή του Εκτελεστικού, στάλθηκε στην πολιορκία του Κάστρου του Ακροκορίνθου. Σαν έμπειρος πολεμιστής που ήταν ο ένδοξος Στρατηγός, τούτο το κάστρο ήταν το δεύτερο που έπεφτε μετά την επιμονή του ήρωα Στάϊκου Σταϊκόπουλου. Στις 26 Οκτωβρίου 1823, έγινε η παράδοσή του. Τότε, υπερασπιζόμενος τα παλικάρια του, ζήτησε από τον Γέρο το μερδικό των παλικαριών του. Ο Γέρος αντέδρασε και τότε, ο “Φουντοθειάφης” Στάϊκος, πέταξε στον Γέρο τον αρραβώνα που είχε κάνει με την ανιψιά του. Ο Γέρος τον αποκάλεσε παράφρονα. Το δίκιο όμως του Στάϊκου τον έπνιγε. Λίγο αργότερα, μετά από προτροπή του φίλου και συμπατριώτη του Σπηλιωτόπουλου, παντρεύτηκε την κόρη του προέδρου της Αλωνίσταινας, Παν. Δημητρακόπουλου την Κατερίνα, όπου μαζί της απέκτησε μια κόρη, δίνοντάς της το όνομα της μητέρας του Ζαχαρούλας.

Μετά την άφιξη του Όθωνα, παρέμεινε στο στράτευμα με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχου. Όμως, η αρρώστια του προχωρά, και οι μόνοι που του συμπαραστέκονταν ήταν οι συμπατριώτες του Ζατουνίτες. Επειδή ο Στάϊκος, τούτο το “Σαΐνι” όπως τον αποκαλούσε η Μπουμπουλίνα καταφέρεται κατά των Βαυαρών, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στις υγρές φυλακές του “Λεονάρδου”. Η θεραπεία του μέσα στη φυλακή κρατά λίγες μόνο μέρες, χωρίς να βαρύνει τον προϋπολογισμό του Κράτους. Την ημέρα της αποφυλάκισής του, στις 21 Φεβρουαρίου 1835, κλείνει για πάντα τα μάτια του σε ηλικία μόλις 35 χρόνων. Με έρανο που έκαναν οι συντοπίτες του συγκέντρωσαν τα αναγκαία για το ξόδι του. Η κηδεία που του έγινε ήταν λαμπρή. Τα μαγαζιά έκλεισαν, και τον επικήδειο εκφώνησε ο Δημητσανίτης Διάκος Ευγένιος Διογενίδης, ο οποίος έφτασε στο Ναύπλιο από την Ύδρα δύο ώρες πριν από την κηδεία για τον σκοπό αυτό.

Η επίσημη Πολιτεία ποτέ της δεν θυμήθηκε τον Ήρωα τούτο. Στο Ναύπλιο κάθε τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου γιορτάζεται η απελευθέρωση της πόλης καθώς επίσης και η άλωση του Κάστρου του Παλαμηδιού, από τον ήρωα Στάϊκο Σταϊκόπουλο, παρουσία συμπατριωτών του από την Ζάτουνα.

Στις 14 Αυγούστου 1996, ύστερα από πρόταση της εφημερίδας “Ζάτουνα”, στη γενέτειρά του πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Ναυπλιέων και τον Πρόεδρο της τότε Κοινότητας, η Αδελφοποίηση Ναυπλίου και Ζάτουνας, για να τιμηθεί, ο Στάϊκος Σταϊκόπουλος, το ηρωϊκό παλικάρι και οι αγώνες του για την απελευθέρωση της πόλης του Ναυπλίου.

Σήμερα υπάρχουν μόνο δύο ανδριάντες του Στάϊκου. Ο πρώτος στήθηκε στο Ναύπλιο το 1966, κάτω από το Κάστρο του Παλαμηδιού και έγινε με δαπάνη της δισέγγονης του αγωνιστή Ζαχαρούλας, ο δε δεύτερος στη γενέτειρά του Ζάτουνα, σε ένδειξη αιώνιας ευγνωμοσύνης, και έγινε με δαπάνες του Ζατουνίτη Αθανασίου Κομνηνού, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν στις 13/8/1983. Στη Ζάτουνα, στο πατρικό του σπίτι έχει τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα.”

Η Διαμονή

 

Ξενοδοχείο «Αρχοντικό Ανυφαντή»

 

Το Ξενοδοχείο «Αρχοντικό Ανυφαντή» στεγάζεται στην πρώην οικία Ανυφαντή. Πρόκειται για ένα τυπικό Αρκαδικό αρχοντόσπιτο του 1840 που αποτελεί δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής. 

 

Ξενώνας «Ζάτουνα»

 

Για όσους ζητούν την απόλυτη χαλάρωση και ηρεμία ,σε συνδυασμό με την θέα μιας άγριας ομορφιάς, ο Ξενώνας Ζάτουνα στην ορεινή Αρκαδία αποτελεί την ιδανικότερη λύση για εσάς και την παρέα σας.

 

Ξενώνας «Έλοβα»

 

Ο ξενώνας Έλοβα ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2012. Πρόκειται για μία σύγχρονη κατασκευή η οποία όμως διατηρεί απόλυτα την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Σχετικά με εμάς

Το γραφείο Γενικού Τουρισμού ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΠΕ – ANYLAND TRAVEL, η νέα δυναμική παρουσία του ταξιδιωτικού κλάδου, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2005 από στελέχη με επαγγελματική πείρα από το 1980 και εδρεύει στον Πειραιά από το 2005.

Ακολούθησέ μας